Azt hallottam, hogy már csak 30 év a fúziós energiatermelés megvalósítása. De ezt már legalább 30 éve hallom. Hogy is van ez?

Már Leonardo Da Vinci is tervezett helikoptert, és megígérte Milánó hercegének, hogy pár éven belül repülni fog. Mégis 400 év kellett hozzá. Hát, így van ez.

Mi okozza a nehézséget?

A hatékony fúziós reakció létrejöttéhez mintegy százmillió fok hőmérsékletű gázt kell egyensúlyban tartani legalább percekig. Könnyen belátható, hogy egy ilyen feladatnak megfelelni képes berendezés minden alkatrészének különleges igénybevételnek és követelményeknek kell megfelelnie. Ma, 2020-ban sok kulcstechnológia kifejlesztése még gyerekcipőben jár. Ehhez kell nagyon sok idő.

Milyen kulcstechnológiákra gondoltál? Tudnál példákat mondani?

A teljesség igénye nélkül kettőt említenék.

  • A fúziós reakció során sok, nagy energiájú neutron keletkezik, melyek meglökik pl. az acél szerkezeti elemekben található vas atomokat. Erőmű méretű berendezésben minden egyes vas atom mintegy 50-szer mozdul el a kristályrácsban évente. Egyelőre nem teljesen megoldott, hogy ilyen igénybevétel következtében hogyan változnak az anyag mechanikai-szilárdságtani tulajdonságai és hogyan kell ennek következtében acél szerkezeteket tervezni 20 éves élettartamra.
  • A fúziós reakció egyik üzemanyaga a trícium, ami elhanyagolható mennyiségben van jelen a Földön természetes körülmények között. A trícium megfelelő mennyiségű előállítása a fúziós erőművek számára az egyik igazán komoly kihívás.